Tuesday, June 30

Keluh kesah bersama Kak Esah.

Gua sekarang tgh delema (camtu ke eja dia?) Gua bukan dilema bukan-bukan spt mencari calon bini, memilih rumah utk dibeli ataupun Delimawati (pelakon vateran). Gua sekarang tgh pening memikirkan kerja sekarang ni.

Bulan lepas gua dpt offer kerja tapi masalah negara dia jauh sgt la pulak. Nun kat Cyberjaya. Gua fikir-fikir blk, adakah berbaloi gua mengambil kerja tersebut walaupun dia didalam bidang yg gua ceburi. Setelah menjalankan kajian dan mengumpul buah fikiran musibat-musibat yg lain, gua mengambil tindakan drastik dgn menolak offer tersebut dgn hati dan limpa yg berat.


Antara dalil-dalil kenapa gua tolak kerja tersebut:

1. Jauh sgt dr rumah gua. Sewa rumah sana? Ok, sana sewa rumah dia mahal doh. Gua bkn student nak dpt certain rate. Pastu kang gua dpt roomate nigger camne? Kalau Sean Kingston ke, Flo-Rida ke takpe. Paling koman diorang dgn chicks je walaupun nigger sekalipun. Kalau dpt yg selenge camne?

2. Kalau gua berulang? Fuhhhh, rentung gua beb. Rentung duit minyak moto dgn panasnya. Hayabusa gua sekarang gua hanya buat main dekat-dekat je. Pergi kedai runcit ke, pegi beli nasik kukus ke. Paling jauh pegi Setapak jumpe gadis. Kalau naik kereta plak gua kena kira duit minyak kereta dgn duit tol lagi. Tu blm kira duit parking, duit mkn, duit masuk toilet, duit pekena teh ais semua lagi. Nasib baik gua tak merokok kalau tidak..

3. Gaji. Dia offer ok la but mengikut teori abang gua, dia kata tak berbaloi sgt sebenarnya. Sbb end of the month, lu abis about RM600 utk bende-bende merepek semua utk pegi ke sana. So gaji gua tinggal brape kerat je. Nak bayar duit kereta lagi ape la semua last-last gua mkn selipar je. Kalau teringin mkn daging, gua goreng je kucing kat rumah gua ni nnt silap-silap.

4. Working hours. Dia ckp gua maybe kena kerja on weekend base on system. Kire kalau gua tengah sedap-sedap keluar dating ke, main futsal ke, bersawah ke, bila dia call gua kene rushing masuk office. Haih, penat gua macamni John.



Jadi gua rasa tindakan gua utk search for better job adalah yg terbaik buat masa ini. Walaupun dlm hati gua memberontak sbb tetiap hari tido pukul 5 dan bangun pukul 2, perut dah makin kedepan, poket makin kosong, gua tetap yakin yg rezeki tu ada dimana-mana. Sekarang gua tgh tunggu second interview utk satu Dubai company ni. Untung-untung gua dpt pastu kena hantar kat Dubai, jgn terkejut kalau muka gua keluar sebagai board of director club Manchester City nnt.. Insyaallah.







10 org mencarut.:

ecah, terbang di awangan said...

yelah, x payah kau buang mase ulang alik cyberjaya tu . bkn berjaya sgt tmpt tu . hoh . nnt buat sakit otak je mcm aku ulang alik subang . bapakkk jauhhh..

MyNameIsPia said...

tp aku suka cyberjaya weh. cait tekubur angan2 ingin bekejaya besame ko di cyberjaya nnt. muahaha!

Si Puteri Amira said...

betul, rezeki sentiasa ada dimana-mana. yang penting usaha dan jangan give-up. goodluck ;)

i.am.belle said...

ok yg sebab musabab lain tu aku faham dan sgt setuju tak berbaloi.


tapi yg ko citer pasal nak pegi dubai tu. cyberjaya jauh ke dubai yg jauh. tetiba aku confused ;p

icha said...

bos! kalau dapat keje ulur2 la sket.. hahaha

ape word verification ni..noning? ahahah.. cam gampang

Al Sapico (SAPIK) said...

membe gua sewa rumah dekat sk RM340 satu rumah. amacam? ok ka ok? beliau kerja dekat Putrajaya. takde la jauh mana. kentut pun dgr katanya

z a t i said...

ah!!! ketemu guwe sama blog elo.
apetah.

hello. org keje CJ mane ade dok CJ...sume dok seri kembangan situ rumah murah byk indon.

Gaban Lazzara said...

ecah: tu la. gua plan nak tumpang masjid ke surau kat sana je.

pia: tu la. gua hanye dpt tgk lu bersiar-siar di mid velly try-try perfume free je.

mereng: biasa la. gua seorang yg tabah dan berdedikasi.

belle: kalau gua duduk dubai mmg gua nak ulang-alik plak? pengusaha minyak lintah pun bengkrap camtu wey..

icha: ulur apa? penampar?

Gaban Lazzara said...

sapico: gua mmg nak cr rumah sana. dah jumpa dah seketul. tapi mcm dlm hutan je. takut kena culik dgn orang bunian je.

zati: ala keco la dia ni. suka jantung gua la nak sebut keje CJ ke duk CJ ke berak CJ ke ape ke ape ke ape ke ape ke.. *sawan

小美冰淇淋Paul said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社